Residential Property, Scholes

Full interior design concept for the ground floor of the house including completely reconfiguring the layout.

The project was to help the client understand the potential for the ground floor of their family home. The design brief was to create a cohesive and free flowing design for the ground floor which catered for young children and a love of entertaining, especially at Christmas. The property had been extended and whilst it created decent sized rooms, including a separate dining room and utility room the addition of a second front door and the location of the downstairs WC, prevented the space from being free flowing and cohesive. The kitchen, whilst a practical size, required a degree of modernisation and the dining room, in its current condition, did not make it a practical and usable space. The downstairs WC is neither in a practical or socially acceptable location. The utility room located at the front of the property did not offer the curb appeal the client is looking for.

 

The house was in an amazing location with stunning views over farm land and fields. There is a good amount of natural light throughout the ground floor but more could be made of the spectacular outlook at the rear of the property. There was a small conservatory leading off the living room. By extending the boundary line out to the conservatory wall line and opening up the space to create a living/dining room and kitchen it will provide the client with the entertaining and family home she has always wanted. By completely reconfiguring the ground floor layout and making the rear of the property open plan with bi-fold/sliding glass doors it not only creates a cohesive free flowing living, dining and kitchen space it extends the vista, bringing the outside in. Subdividing the existing living room will form the open plan room at the rear and a family snug at the front of the property. The snug provides the perfect cosy space for movie showings on a cold winters day. To address the issue of the utility room and create a space with more curb appeal a study room with a day bed would provide the client with a dedicated workspace and the flexibility for an additional bedroom. By moving the utility room to a newly created space in what was the rear of the dining room and locating the WC off this creates a more practical space. The entire ground floor would then have a defined and unified feel to it.

 

The property can become the modern family home with  the flexibility to evolve as the family grows. The study and snugs proportions and locations in the property enable them to be turned into extra bedrooms, playrooms and the like  as the family’s needs change. Selecting the correct fixtures and fittings will provide a feeling of luxury and comfort whilst ensuring there is sufficient budget for the structural changes.

 

It was key to understand how the client wanted to live in the home and how saw their lives evolving. The client was expecting their first child but had plans to grow the family with no intention to move any time soon. They wanted to invest in their home to make it somewhere special and that worked around them rather than having to adapt their lifestyle to suit the house. The proposal helped the client see how much potential the house had. It was a big investment, financially and in terms of time to implement it due to the structural changes, but they felt the result would be worth it. The presentation boards and visuals brought the concept to life for the client and the detailed product specification outlined the products suppliers and costs which is not only beneficial in sourcing the items but if there is something that the client liked but a cost saving is required then an alternative can be suggested which does not compromise the design scheme.

The feedback received from the client demonstrates how much understanding the way the client wants to lives is so important.

"We bought the house being able to see the potential but after having spent the first few months living in it and adjusting to being being parents after the birth of our first child, with could not see the wood for the trees. Alexis listened to our desires for the house but she also wanted to understand how we wanted to live in the home, collectively and individually. She interpreted this and gave us a detailed design concept that transformed the ground floor. 

She was a delight to work with and really wanted to understand me as a person and then translated this into her designs. She has a talent for pulling out things that you didn't even know you liked and used this to create a truly unique and personal home. I would recommend Alexis to anyone looking for a professional and personal service."

Zoe 

Contact us:

Email: studio@vaheritage.co.uk  

Phone: 0777 635 8475

Based in Leeds, West Yorkshire

Follow us:

  • V A Heritage on Instagram
  • V A Heritage on Pinterest
  • V A Heritage on Facebook